The Scandinavian Tire & Rim Organization

Talvirenkaiden valinta

Talvirenkaita valittaessa vaihtoehtoja on useita. Talvirenkaat vaikuttavat olennaisesti turvallisuuteen. Renkaiden maksimaalisen turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää valita talvirenkaat kuljettajan tarpeiden ja ajo-olosuhteiden mukaan.
Renkaiden valinta vaikuttaa paitsi liikenneturvallisuuteen, myös ympäristöön.

Talvirenkaita on kolmea eri tyyppiä:

  • Nastarenkaat
  • Kitkarenkaat pohjoismaisiin olosuhteisiin
  • Kitkarenkaat Keski-Euroopan olosuhteisiin

Vertailun vuoksi olemme sisällyttäneet tähän taulukkoon myös ns. ”All-Season -renkaat” (”Ympärivuotiset renkaat”), koska monilla niistä on lumipitomerkintä (3PMSF), mutta niitä ei ole kehitetty Pohjoismaiden haastaviin talviolosuhteisiin.

Nastarenkaat toimivat yleensä paremmin jäällä ja erityisesti märällä jäällä. Kitkarenkaat saattavat olla paras valinta autoilijalle, joka ajaa paljon paljailla tai suolatuilla ja auratuilla teillä. Pohjoismaiset kitkarenkaat ovat vertailukelpoiset nastarenkaiden kanssa muiden kuin jääolosuhteiden osalta.  Autoilijalle, joka ajaa useimmiten kuivilla, märillä tai loskaisilla talviteillä, Keski-Euroopan kitkarenkaat saattavat olla hyvä ja toimiva ratkaisu.

Ei ole olemassa täydellisiä renkaita kaikkiin olosuhteisiin ja kaikille keleille.  Jokaisen pitää valita renkaansa omien tarpeidensa mukaisesti.  Kesärenkaat eivät ole koskaan vaihtoehto kitkarenkaille! Kesärenkaiden kumisekoitus on suunniteltu kesäkäyttöön, mikä tekee siitä liian kovan talven alhaisissa lämpötiloissa.

Alla oleva taulukko voi olla avuksi valittaessa juuri omaan käyttöön sopivia, oikeantyyppisiä renkaita.

Suomen talvirengasmääräykset

 

Kaikki renkaat
Ympärivuotiset renkaat
Etelä-Euroopan kitkarengas
Pohjoismainen kitkarengas
Nastarengas
Till toppen